keyboard_arrow_leftPrší...

keyboard_arrow_up

Konečně mořekeyboard_arrow_right

Už neprší!

Hedvika, 26. 4. 2014

Černá káva

Nehorázně předražený kemp, kam jsme se uchýlili včera večer, nám poskytl nejen ubytování na propršenou noc, ale taky sprchu, pračku (Honza má za celou dobu špinavé jedny ponožky a dva kapesníky - on snad má nějakou samočisticí schopnost!) a dokonce i dětskou zoologickou - s jedním flegmatickým oslem, jedním smradlavým kozlem a dvěma ovcemi, které se mi v hromadách vlny při vší snaze vůbec nepovedlo najít. Před devátou večerní jsme si nakonec taky vyčekali místo v horké vířivce pod širým nebem, kde se celé odpoledne střidaly hromady dětí s nafukovacím míčem a obézní americké rodinky. I přes veškerou občanskou vybavenost se ale ráno s kempíkem pro 280 rodin s celkem klidným srdcem loučíme, obřadně přestřiháváme papírové náranky, kterými nás označil, a vyrážíme - tentokrát už za plného slunečního svitu - vstříc dalším dobrodružstvím.

Už včera nás jeden z recepčních kempu upozornil, že v blízkém městečku Petaluma je dnes Festival másla a vajec. Můj udivený výraz přešel s tím, že tak se to jen jmenuje, ve skutečnosti se jedná o gastronomickou slavnost s hlubokými historickými kořeny, a dodal: "It`s gonna be BIG!". To potvrzovaly i informační letáky, které se zmiňovaly o očekávané návstěvnosti kolem 30.000 účastníků a dodávaly, že jedním z hlavních trháků má být soutěž o nejroztomilejší batole převlečené za kuře. Čili jsme dnes důsledně zamířili pryč od centra Petalumy, k městu Santa Rosa.

Lišky na vinici

Santa Rosa pořádá o sobotách pravý, nefalšovaný a certifikovaný bio farmářský trh. Dalo nám trochu práce ho najít, protože se koná trochu za městem, u jakéhosi obchodního centra, ale nakonec jsme ho dohledali a ponořili se do místní trhové atmosféry. No, vážení přátelé, Jiřák to není. Vládnou tu ebenové kočky, lojové svíčky, léčivé kameny a vůbec věci, které člověk na farmě jen tak nepotká. Dost místa tu zabírají zahradníci se sazenicemi, což je pro místní asi fajn, ale nás spíš lákala ulička s potravinami, a vůbec nejvíc s těmi, které se dají bezprostředně sníst. Kluci nám tam udělali na grilu snídaňový sendvič s vajíčkem a slaninou, o pár stánků dál jsme si pak vybrali jako sladkou tečku dva cupcaky a k nim samozřejmě čerstvou kávu. Chlapík s kafem má na stole rozložené držáky na filtry, pod každým připravenou konvičku a vzadu velkou konvici s vroucí vodou. Zákazník si jen vybere, kterou kávu chce překapat, a za minutku už si můžete vyzvednout hotový nápoj - buď do papírového kelímku, ale spoustu místních si ho bere do svého vlastního termohrníčku. Žádná velká kouzla, žádný obří espresovač, a káva je přitom skvělá. Jinými slovy: první známky slušného tržiště už tu jsou. Jen vydržet, Američani, a za chvíli se na tu českou úroveń taky propracujete.

Popík

Po trhu v Santa Rosa nás čeká další vinná oblast. Severně od San Franciska je světově proslulé údolí Napa, odkud se vozí vína i k nám. My si ale cíleně vybíráme sousední, méně známé údolí Sonoma - věříme, že vína budou podobně dobrá a lidí bude v sobotním frmolu o něco méně. Včera jsme v turistické infokanceláři v Sonomě dostali dva vouchery na košt zdarma, a těch hodláme v průběhu dneška využít. Parkujeme tedy v centru Kenwoodu, kde se nachází největší množství sonomských vinařů, a hledáme nejdřív podnik NakedWines. Až na místě se dozvídáme, že se jedná především o distributory, kteří nabízejí technologii výroby, lahvování a distribuce vína různým mladým začínajícím vinařům, a to zdaleka nejen z Kalifornie. V místním ochutnávkovém vzorku se tedu potkáváme i s víny z Jižní Ameriky či Afriky. Shodujeme se s Honzou na tom, že všechno chutná velmi univerzálně, bez zajímavosti, a rozhodneme se radši doťapat do dalšího vinařství.

Podnik VJB je jiný: Zděná usedlost uprostřed vinohradů na první pohled evokuje Itálii (neznalé taktně upozorní italská vlajka u vchodu), vína se na základě italského know-how dělají ze zdejších hroznů přímo tady, ale aby majitelé nabídli hostům kompletní spektrum, tak třeba Prosecco raději dovezou až z Itálie. Zatímco sedíme na dvoře a ukusujeme italskou pizzu (nebo aspoň pokrm, který je v Americe italské pizze nejblíž, tj. tloušťka těsta je menší než centimetr), nosíme si k tomu na ochutnání jeden vzoreček vína po druhém. Nebýt toho, že se ceny lahví pohybovaly mezi 30 a 45 dolary, nejspíš bychom si nějaké víno byli s sebou pořídili. A nebýt toho, že na dvoře začali produkovat místní umělci Ó, sole mio za doprovodu akordeonu, byli bychom nejpíš na tom příjemném místě poseděli ještě o chvíli déle. Každopádně jsme si odnesli důležité poznání: chtějí-li mít Američané něco příjemné a vlídné, udělají to evropské.

Kousek Itálie

Na další cca hodinu a půl vezme volant do ruky Honza, který přece jen koštoval o poznání umírněněji, a kroutí s ním, seč může, protože do Boonville, kam se přesouváme, vede silnice sice jen nízkými kopci, ale o to klikatěji. Cesta je lemována loukami, na kterých se pasou krávy, a taky čerstvě zelenými stromy, a my si uvědomujeme nejdřív to, jak moc nám takové samozřejmosti při věčných cestách kamenitou pouští chyběly, a hned potom taky to, že tahle krajina zatraceně připomíná tu naši. Vlastně z toho tedy vyplývá, že naše zeměpisné šířky, výšky a délky jsou pro život asi vůbec ty nejšťastnější.

Na konci té kroucené silnice čeká Boonville s pravým solárně napájeným pivovarem. Tentokrát je s koštem řada na Honzovi, mě pak bude čekat dovézt vozidlo do nějakého kempu, kde strávíme noc. Košt v pivovaru zahajujeme (k mírné Honzově nevoli) prohlídkou varny. Po chvíli se mu přestanu divit, že by radši ochutnával, protože pivovar ve výrobě opravdu neukazuje nic převratného - chmel se přidává v granulích, mladé pivo prodělává obojí kvašení naráz v cylindro-konických tancích a celý proces zrání trvá jen jeden až tři týdny. Pivovar je vlastně jen menší bratr Velkých Popovic - o poctivé řemeslné výrobě se tu nedá mluvit. Všechno je tlačeno k efektivitě - piva se musí vyrobit hodně a musí se vyrobit rychle, protože to zákazníci chtějí. I přesto ale výčepní hospoda nabízí celých 20 druhů piva. Až mi jednou v Potrefené Huse ukážou na čepu 20 píp, klidně ji odpustím, že ve Staropramenu kvašení švidlují. Honza si tedy dává 4 ochutnávkové vzorky, které jsou součástí ceny prohlídky, a já sedám za volant, abych nás dovezla na místo, kde přespíme. Shodou okolností se ukazuje, že šikovný kempík je hned tady v Boonville, asi půl míle od pivovaru, takže hbitě zaparkujeme naše vozítko (opět za nehorázných 30 dolarů) a vracíme se  pěšky do pivovárku, abychom dohnali, co jsme - svázaní povinností řízení - nestihli.

Lišky na chmelu

Jak jsme při placení kempu žonglovali s peněženkami, zjišťujeme v hospodě, že v batůžku s doklady tak nějak nemáme vůbec žádné peníze. Takže hbitě zase vyběhneme z lokálu, já si sednu venku na lavičku a Honza startuje na půlmílovou trať směrem ke kempu, aby dopravil peníze z auta. Tou dobou z lokálu vychází i nějaká mladá paní, přistoupí ke mně a ptá se: "Mluvíš česky?" Jo, česky mluvím, a paní je shodou okolností před pětadvaceti lety vyemigrovalá Češka. Když nás viděla v lokálu zběsile a marně hledat v batůžku, usoudila podle nápisu na batohu, že jsme Češi, a podle naší zběsilosti zase, že nás nejspíš někde okradli, takže se vypravila ven zjistit, jak nám může pomoct. Pomoc naštěstí není potřeba, Honza už se vrací i s penězi, Martina - tak se emigrantka jmenuje - nás představuje manželovi, a jediná pomoc, jakou nám mohou oba poskytnout, je doporučení toho správného piva, které si v téhle knajpě dát. Nádavkem pak oba přidávají pár tipů, co v Kalifornii podniknout, přikyvují, že jsme si vybrali dobrou dobu mimo hlavní sezónu, kdy bude spousta aktivit levnějších, a rozhodně doporučují někde na jihu od San Francisca vyzkoušet nocování přímo na pláži. Už teď se na to těšíme.


keyboard_arrow_leftPrší...

Konečně mořekeyboard_arrow_right